Edessa  Photo Gallery    Συνέδριο στην Έδεσσα    Εκπαιδευτικά Προγράμματα   Εδεσσα - Φιλική στο Ποδήλατο    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

 
 
 
 

>

 
 
 
 
 
 

 

 

 Εδεσσαϊκό Καρναβάλι - Εκδηλώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ       ΙΣΤΟΡΙΕΣ      ΠΑΡΑΔΟΣΗ      ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ-ΟΜΑΔΕΣ       Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ               ΧΟΡΗΓΟΙ         ΔΙΑΜΟΝΗ         ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ        ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εδεσσαϊκό Καρναβάλι
...

Κέφι, Δρώμενα, Γεύσεις, Διαδρομές, Παράδοση, Πάρτυ, Γλέντι

 

Εδεσσαϊκό Καρναβάλι. 16 Χρόνια Σύγχρονης Ιστορίας & Πολιτισμού

Το σύγχρονο καρναβάλι της Έδεσσας ξεκίνησε οργανωμένα μέσα από ομάδες, συλλόγους, φορείς και επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας το 2005 και έκτοτε συνεχίζει στο βασικό μοτίβο παράδοση και σύγχρονη ζωή με σάτιρα, γέλιο, πειράγματα, πολύ μουσική και μαζί με την εξαιρετική γαστρονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

 Το μίγμα αυτών των εκδηλώσεων εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 12 ημερών από την Τσικνοπέμπτη έως την Καθαρά Δευτέρα με εκδηλώσεις τις οποίες υιοθετεί ο Δήμος Έδεσσας και η επιτροπή του καρναβαλιού η οποία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την πραγματοποίηση και την στήριξη αυτού του προγράμματος.

 Η ανοικτή εθελοντική οργανωτική επιτροπή του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού μαζί με στελέχη του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Έδεσσας αναλαμβάνει να συνθέσει τα … ασύνθετα. Στην επιτροπή συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των ομάδων του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, οργανισμών, επιχειρηματίες … κοινώς άπαντες.

 Στόχος της επιτροπής δεν είναι άλλος από το να οργανώσει, διασώσει και να αναπτύξει την ιδέα του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού ως στοιχείο του λαϊκού τοπικού μας πολιτισμού, παραδοσιακού και σύγχρονου. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι το Καρναβάλι στηρίζουν δεκάδες επιχειρήσεις και φορείς με τις χορηγίες τους μιας και οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες όπως ήταν πάντα άλλωστε.

  

Η ιστορία του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού

 Φέτος το 2020 το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι μπαίνει στον 16ο χρόνο της σύγχρονης ζωής του και το γλέντι καλά κρατεί. Από τότε δηλαδή που ο Δήμος Έδεσσας αναλαμβάνει με πάθος και προσήλωση την οργάνωση και στήριξή του μαζί με φορείς, συλλόγους και την επιχειρηματική κοινότητα της πόλης. Για αυτό καλό είναι όχι μόνο να θυμόμαστε αλλά και να τιμούμε όσους ανέδειξαν την Εδεσσαϊκή Αποκριά.

Το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι σε συνδυασμό με τις Γιορτές Αποκριάς αποτελούσε ίσως από την εποχή του Χοίρου του Πασίφιλου που ήρθε στην Αρχαία Έδεσσα για να συμμετάσχει ως επισκέπτης σε μια τέτοια Διονυσιακή Γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε, να φωνάξουμε και να τραγουδήσουμε προκαλώντας τον ερχομό της Μακεδονικής Άνοιξης. 

Τον μεσαίωνα όπου οι κοινωνίες ήταν κατά βάση αγροτικές, ομάδες ντυμένες με δέρματα ζώων, κουρελούδες & κουδούνια, προκαλούσαν την άνοιξη να έρθει και θυσίαζαν γουρουνάκια για τα αποκριάτικα γλέντια όπως σήμερα αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες και πολλοί σύλλογοι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

 Λίγο μετά την απελευθέρωση και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια την εποχή του μεσοπολέμου ο «Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος» οργανώνει τα πρώτα ‘Απρέ Μεντί’ σε αυστηρά κλειστό κύκλο μιας και η Εδεσσαϊκή Αποκριά ήταν έως τότε θέμα της οικογένειας ή της παρέας και λιγότερο μια γιορτή ανοικτή όπως γίνεται σήμερα.

 Ο πόλεμος δεν πτόησε το κέφι ακόμη και επί κατοχής, οι παρέες διασκέδαζαν στα σπίτια, σε ολονύκτια γλέντια. Τότε άρχισε να λάμπει και το άστρο του Βαγγελάκου Φράγκου και του αείμνηστου Θωμά Γλάρη των οποίων τα σπίτια, μεταξύ άλλων, φιλοξενούσαν τα γλέντια των Εδεσσαίων κυρίως την Κυριακή της Αποκριάς με την λάμκα και το αυγό. Το αυγό που ανοίγει την νηστεία και την κλείνει το Πάσχα.

 Την εποχή αυτή μεσουρανούσε η τεχνολογία με … γραμμόφωνο (κάτι σαν το MP4 σήμερα)  συνήθως νοικιασμένο μιας και οι κατέχοντες ήταν λίγοι.  Αμέσως μετά τον πόλεμο και εν μέσω γλεντιού, όπως πάντα γίνεται, έρχονται και οι καλές ιδέες. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα της ταυρομαχίας. Ήταν η σπίθα μέσα από το Βαρόσι για να ανοίξει το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι και να ποτίσει  ανήσυχα μυαλά  για μια  διοργάνωση με σκοπό όλος ο κόσμος της Έδεσσας μαζί με τους επισκέπτες που εκείνη την εποχή ερχότανε με τρένο να γινόταν μια παρέα που θα μοιράζονταν  το κέφι τις μέρες της Αποκριάς. Έτσι και έγινε.

 Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν πολύ νωρίς και οι στολές ράβονταν στα σπίτια. Η στολή του ταυρομάχου, ραβόταν στο Βαρόσι με κεντημένο σακάκι του ταυρομάχου από οικογενειακό κειμήλιο και πουκάμισο … εισαγωγής από την Αυστρία (με τους απαραίτητους φραμπαλάδες) και όλα φυσικά ραμμένα στο χέρι.  Ο δυστυχής ταύρος περιοριζόταν σε καμιά κουρελού με σχήμα … μακριάς γαϊδάρας.

 Αργότερα μπήκε και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας στο παιχνίδι με την θεσμοθέτηση του χορού της Πέμπτης προ Καθαράς Δευτέρας όπου μετά την παρέλαση και την ένδοξη ταυρομαχία στην πλατεία Ελευθερίας όλοι οι καρναβαλιστές κατέληγαν στην αίθουσα του Μ. Αλεξάνδρου που διαμορφωνόταν ανάλογα  βγάζοντας τα καθίσματα. Σ’ αυτόν το χορό η μεταμφίεση ήταν απαράβατος και αυστηρός νόμος. Δεν έμπαινε κανένας χωρίς τη στοιχειώδη αμφίεση γιατί θα αντιμετώπιζε … face control από τον αείμνηστο Λουκά. 

 Το Σάββατο γινόταν ο επίσημος χορός του Μεγάλου Αλεξάνδρου (αυστηρά επίσημο ένδυμα). Σήμερα ο ίδιος χορός συνεχίζει να είναι το must των Εδεσσαίων και γίνεται Μασκέ κάθε Εδεσσαϊκή Αποκριά. Κάθε χρόνο βραβευόταν μετά από ψηφοφορία η ωραιότερη ανύπαντρη κοπέλα του χορού, με τον τίτλο Βασίλισσα του χορού. Τότε το μακρινό πλέον 1954 επί προεδρίας Σαγιαξή,  Βασίλισσα του χορού εκλέχτηκε  η κ.Ελένη Μάρκου (τότε), σύζυγος του Βαγγελάκου Φράγκου.

 Το ζεύγος Φράγκου ή Evangelo Frango del la Barosi βράβευσε με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ το 2010 ο δήμος Έδεσσας και η οργανωτική επιτροπή του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού θέλοντας να τονίσει ότι το Εδεσσαϊκό Καρναβάλι έχει μια πανάρχαια ιστορία και βασίστηκε διαχρονικά πάνω στους ανθρώπους της πόλης. Το 2011 βραβεύθηκε το ζεύγος Λάμπη Γερεμτζέ ενώ βράβευση το 2015 έγινε στο ζεύγος Δέλλιου & ζεύγος Ροδόβαλη για την συμβολή τους στην διατήρηση του παραδοσιακού Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.

 Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι Εδεσσαίοι επιθυμούν με πάθος την διατήρηση και την εξέλιξη του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού.

Τα στοιχεία είναι του Βαγγελάκου Φράγκου, του Λάμπη Γερεμτζέ, του Τάκη Δέλλιου & του Σάκη Ροδόβαλη (Αρχείο ΔΗΚΕΔΕ, Λαογραφικό Μουσείο)

Εδεσσαϊκό Καρναβάλι
...
Συνοπτικό Πρόγραμμα
Τσικνοπέμπτη 20 Φεβ,

Κέντρο Πόλης

Αποκριάτικο Παιδικό Πάρτυ 22 Φεβ,

 Γήπεδο

Μαζορέτες-Τυμπανιστές 28 Φεβ,

 Κέντρο Πόλης

Η Μεγάλη Παρέλαση 29 Φεβ,

Κέντρο Πόλης

Κάψιμο Καρνάβαλου 1 Μαρ,

 Γήπεδο

Κ.Δευτέρα 2 Μαρ,

Φασολάδα Έδεσσα

Περισσότερα για το Πρόγραμμα ...

 
 
Αφήστε τις εντυπώσεις σας
Edessa  Photo Gallery    Συνέδριο στην Έδεσσα    Εκπαιδευτικά Προγράμματα   Εδεσσα - Φιλική στο Ποδήλατο    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.