Edessa  Photo Gallery   Συνέδριο στην Έδεσσα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

 

 
 
 
 

>

 
 
 
 
 
 

 

 

 Ανθεστήρια - Εκδηλώσεις

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ       ΙΣΤΟΡΙΕΣ      ΠΑΡΑΔΟΣΗ      ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ-ΟΜΑΔΕΣ       Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ               ΧΟΡΗΓΟΙ         ΔΙΑΜΟΝΗ         ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ        ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθεστήρια Εδεσσας
...

Λουλούδια, Κέφι, Δρώμενα, Γεύσεις, Διαδρομές, Παρέλαση, Πάρτυ, Γλέντι

 

Ανθεστήρια. 2ος Χρόνος Σύγχρονης Ιστορίας & Πολιτισμού

Τα σύγχρονα Ανθεστήρια της Έδεσσας ξεκίνησαν οργανωμένα μέσα από ομάδες, συλλόγους, φορείς και επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Έδεσσας το 2017 και έκτοτε συνεχίζει στο βασικό μοτίβο φύση, παράδοση, οικολογία και πολιτισμός.

 Το μίγμα αυτών των εκδηλώσεων εξελίσεται διαρκώς  τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέσα στον Μήνα Μάιο 12 τις οποίες υιοθετεί ο Δήμος Έδεσσας και η επιτροπή η οποία αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας την πραγματοποίηση και την στήριξη αυτού του προγράμματος.

 Η ανοικτή εθελοντική οργανωτική επιτροπή των Ανθεστηρίων μαζί με στελέχη του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Έδεσσας αναλαμβάνει να συνθέσει όλες τις απόψεις που συνδέουν την φύση και τον πολιτισμό. Στην επιτροπή συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των ομάδων, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, οργανισμών, επιχειρηματίες … κοινώς άπαντες.

Στόχος της επιτροπής δεν είναι άλλος από το να οργανώσει, διασώσει και να αναπτύξει την ιδέα των Ανθεστηρίων της Έδεσσας, ως στοιχείο του λαϊκού τοπικού μας πολιτισμού. Τα Ανθεστήρια της Έδεσσας τα στηρίζουν δεκάδες επιχειρήσεις και φορείς με τις χορηγίες τους μιας και οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες όπως ήταν πάντα άλλωστε.

Η ιστορία των Ανθεστηρίων

 Τα ανθεστήρια, από το ουσιαστικό «ανθοί» και το ρήμα «ίστημι» που σημαίνει «στέκομαι» όπως ακριβώς στέκονται τα άνθη στα κεφάλια των παιδιών, είναι μια ξεχωριστή γιορτή που ξεκίνησε το 1927, κορυφώθηκε κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60, ενώ η τελευταία γιορτή πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Από το 2017, σχεδόν 50 χρόνια μετά τα τελευταία Ανθεστήρια αναβιώνει αυτή η γιορτή, που είναι ένας ύμνος στην πολύχρωμη φύση της Έδεσσας και της Άνοιξης.

Η Έδεσσα, πόλη των νερών και των τεσσάρων εποχών είναι μια πόλη που η φύση της χάρισε απλόχερα την ομορφιά της με τους Καταρράκτες ύψους 70 μέτρων, τα δροσερά νερά της που κυλούν παντού, τους κρεμαστούς κήπους, τα βαθύσκιωτα λαγκάδια της, γεμάτη άνθη αμυγδαλιάς και ροδακινιάς. Ένας απέραντος ορίζοντας που διακλαδίζεται στα βαθιά του ποτάμια και χάνεται στα πράσινα κύματα του κάμπου. Την Έδεσσα, την πόλη με την μακραίωνη ιστορία και παράδοσή της, θέλουμε να αναδείξουμε και φέτος, να την τιμήσουμε και να την γνωρίσουμε στους επισκέπτες της, Έλληνες και ξένους.

Σε μια γιορτή της Άνοιξης με λουλούδια, μουσικές, τραγούδια, χορούς και διαδραστικές εκδηλώσεις, κάτω από την τρυφερή ομπρέλα της αγάπης, της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

Η γιορτή μας έχει σκοπό να προβάλει τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά και το μεράκι, την προσπάθεια, την ευγενή άμιλλα και την λεβεντιά των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σ’ αυτή την αετοφωλιά της Μακεδονίας.

Ελάτε όλοι μαζί να ζωγραφίσουμε ένα πολύχρωμο καμβά που θα αγκαλιάζει νέους και μεγάλους, θα ζωντανέψει την πόλη και θα δημιουργήσει ένα θεσμό που κάθε χρόνο θα γίνεται πιο αισιόδοξος και δημιουργικός.

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

ΕΛΑΤΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Σύμφωνα με την παράδοση των προηγούμενων Ανθεστηρίων τα άρματα στολίζονταν με χάρτινα λουλούδια, που μιμούνται τα χρώματα της φύσης. Εμείς συνεχίζουμε την παράδοση, αφήνοντας τους επισκέπτες να απολαύσουν τιε φυσικές ομορφιές της πόλης μας δίπλα στην ευφάνταστη δημιουργικότητα των πολιτών της.

(Αρχείο ΔΗΚΕΔΕ, Λαογραφικό Μουσείο)

Ανθεστήρια Έδεσσας
...
Συνοπτικό Πρόγραμμα
Μουσική των Νερών 25 Μαΐου, 7μμ

Βαρόσι-Πάρκο Καταρρακτών

Δημιουργίες με τα Παιδιά 26 Μαΐου, 11πμ

 Πάρκο Μ.Καταρρακτών

Color Day 26 Μαΐου, 7μμ

 Πάρκο Μ.Καταρρακτών

Δημιουργίες με τα Παιδιά 26 Μαΐου, 11πμ

 Πάρκο Μ.Καταρρακτών

Παρέλαση Ανθεστηρίων 27 Μαΐου, 6μμ

 Πεζόδρομος - Κέντρο Πόλης

Μουσική & Χορός 27 Μαϊου, 8μμ

 Κέντρο Πόλης

Περισσότερα για το Πρόγραμμα ...

 
 
Αφήστε τις εντυπώσεις σας
Edessa  Photo Gallery   Συνέδριο στην Έδεσσα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.