CHOOSE LANGUAGE

 

 
 
>
 

 

 
 
 
 
 
 
Οι δρόμοι του Νερού
 
Καλώς Ηρθατε
Νερό ... Πηγή Ζωής
Φρούτα ... Γεύση δύναμης
Τσίπουρο ... Αξία διατροφής
Ορεινή Πέλλα
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
 
 
 
 
 
More for weather ...
 
Δρόμοι του Νερού
 
 
Μουσείο Νερού    
Ιαν-Απρ Εδεσσα
Γιορτές Άνοιξης    
Μαϊ Έδεσσα
Φρούτα & Νερά
Ιουλ Αγρας
Καλοκαιρινό Νερό
Αυγ Λουτρά Πόζαρ
Δρόμος του Νερού
Οκτ Βεγορίτιδα
Φρέσκο Ύδωρ=Τσίπουρο
Οκτ Μεσημέρι Έδεσσας
Παγωμένο Νερό
Δεκ Καιμάκτσαλάν
 

 

 
 

 

 Έδεσσα ... Γιορτή Τσίπουρου στο Μεσημέρι

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ                ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτή Τσίπουρου

.

Παραδοσιακή Γιορτή, Χορός, Μουσική, Γεύσεις,  Γαστρονομία, Αναψυχή

 

 

Η Γιορτή Τσίπουρου στο Μεσημέρι Έδεσσας αποτελεί εδώ & 18 χρόνια μια μοναδική παραδοσιακή αγροτουριστική σταθερή αξία που στόχο έχει την ανάδειξη μιας ιδιαίτερης και παραδοσιακής διαδικασίας που ανάγεται στα αρχαία χρόνια, αυτής της απόσταξης.

Οι πρώτες μέρες του Οκτώβρη φέρνουν τις πρώτες χοντρές στάλες βροχής κατά πως έλεγαν οι παλιοί. Φέρνουν έλεγαν και το φρέσκο ύδωρ … χαμογελώντας πονηρά και εννοώντας το ευγενικό και με λεπτά αρώματα απόσταγμα, την ρακία, το παραδοσιακό τσίπουρο.

Οι  «καζανάρκες», όπως λέγονται, γίνονται σε μικρούς, ζεστούς και μοναδικά διαμορφωμένους χώρους όπου την σημαντικότερη θέση έχει  το χάλκινο καζάνι. Το καζάνι ποικίλει σε διαστάσεις αναλόγως τα κιλά που μπορεί να σηκώσει ή αλλιώς την δυναμική απόσταξης του. Η διαδικασία όμως είναι πάντα η ίδια. Το καζάνι αποτελείται από 3 βασικά μέρη. Την χύτρα, τον άμβυκα και την σωλήνα όπου μεταφέρεται ο μαγικός μεθυστικός ατμός.

Το τσίπουρο, το ρακί ή ρακία, είναι ποτά μονής ή διπλής απόσταξης, που προέρχονται από τις κομίνες (τα στέμφυλα), τα πατημένα σταφύλια δηλαδή  αφού έχει φύγει ο μούστος για να γίνει κρασί. Οι κομίνες, τα στέμφυλα αυτά «βράζουν» για 20-30 ημέρες προκειμένου να γίνει η ζύμωση.  Όταν έρθει η ώρα του καζανιού, για την παραγωγή της τσίπουρου, μπαίνουν στο καζάνι μαζί με νερό. Από κάτω ανάβουν την φωτιά με ξύλα, όπου τα στέμφυλα αρχίζουν να βράζουν σιγά-σιγά για να μην καούν.  Η απόσταξη είναι μια διαδικασία χάρμα οφθαλμών με το καζάνι να αρχίζει να βράζει, και το ατμό μέσα από τον άμβυκα να πηγαίνει στην σωλήνα και από εκεί στον υγροποιητή όπου ο ατμός έρχεται σε επαφή με το ψυχρό μέταλλο για να έρθει σταγόνα, σταγόνα το πρώτο τσίπουρο (εξαιρετικά υψηλόβαθμο μόνο για εντριβές).

Η καζανάρκα απαιτεί πολλή υπομονή καζάνι, το καζάνι. Ο μάστορας κάθε τόσο μετράει με το γραδόμετρο έτσι ώστε να αφαιρέσει την γκλάβα (το κεφάλι), να αφήσει το σώμα και να μαζέψει τις ουρές. Τα 18 γράδα είναι το όριο για ένα υγιεινό και εξαιρετικό τσίπουρο.

Τα καζάνια συνήθως υπάρχουν σε χώρους των εκκλησιών για να είναι κοινόχρηστα, σε οινοποιεία  ενώ πολλοί πλέον έχουν οργανώσει όμορφους χώρους και εξειδικεύονται στην απόσταξη. Η παραδοσιακή απόσταξη είναι έθιμο που απαντάται σε όλη την Ελλάδα από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη με διάφορες ονομασίες και διάφορες συνταγές. Η ουσία ωστόσο είναι η ίδια και δεν είναι άλλη από το γλέντι. Σε κάθε καζάνι μαζεύονται διάφοροι φίλοι και γνωστοί πολλές φορές με παρουσία μουσικής γίνονται μοναδικά γλέντια τα οποία συνεχίζονται παραδοσιακά μέχρι σήμερα.

Μακεδονική Μουσική, Χάλκινα, χορός, τραγούδι, μεζέδες, ευχές με κόκκινα πρόσωπα ανάμεσα στους ατμούς , βάζουν τις καλύτερες προδιαγραφές για την καλύτερη εμπειρία της χρονιάς. Τα κάρβουνα και η χόβολη της φωτιάς του καζανιού φυσικά δίνουν την λύση για το μαγείρεμα και την προετοιμασία μαζί με τα φρούτα της εποχής. Η Μακεδονική Κουζίνα στο μεγαλείο της.

Όλα αυτά και πολλά ακόμη θα ζήσει όποιος έρθει να τον κεράσουμε ένα τσιπουράκι στην Γιορτή Τσίπουρου στο Μεσημέρι Έδεσσας. Την εκδήλωση οργανώνει και σας προσκαλεί ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μεσημερίου "Ο Αριστοτέλης", η ομάδα νέων του χωριού, η ομάδα γυναικών με την βοήθεια και υποστήριξη  των εθελοντών του Μεσημερίου Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής.

Φέτος το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα πραγματικό παραδοσιακό πανηγύρι με γεύσεις, χρώματα, αρώματα της φύσης, τοπική παραδοσιακή μουσική και χορό. Απο το μεσημέρι ... στο Μεσημέρι θα μας συντροφεύουν Τοπικές Μπάντες με χάλκινα συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων στους δρόμους της Μακεδονικής μουσικής που πρόκειται να δημιουργήσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γιορτάσουμε όλοι μαζί το Τσίπουρο ... την παραδοσιακή απόσταξη. 

Στις 8 Οκτωβρίου, θα είναι μαζί μας η παραδοσιακή ορχήστρα "Ταξίμι" (Τουφεξής).

Τις εκδηλώσεις θα συνοδεύουν τοπικά παραδοσιακά χορευτικά.

Μια ευχάριστη πρόταση όπου κάτοικοι του τόπου μαζί με επισκέπτες γεύονται, διασκεδάζουν, αγοράζουν, τραγουδούν και χορεύουν σε ένα γλέντι που υμνεί ένα από τα πιο παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, το τσίπουρο.

 Με την πρόσκληση να συμμετέχετε στην γιορτή …

 Η γιορτή τσίπουρου περιλαμβάνει : Μουσικές Εκδηλώσεις - Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων - Τοπική Παραδοσιακή Μακεδονική Μουσική - Παραδοσιακοί Χοροί και φυσικά ... Τσιπουράκι για όσους έρθουν στην γιορτή. Ο Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Γλεντήστε ...

Είσοδος Ελεύθερη - Parking στο Σχολείο 

 

Σχετική εικόνα

 

Αποτέλεσμα εικόνας για απόσταξη τσίπουρου

Αποτέλεσμα εικόνας για απόσταξη τσίπουρου

Αποτέλεσμα εικόνας για tsipouro

8 Οκτ 2017

 

 

 

 

    CHOOSE LANGUAGE

 
Enter
Edessa INFO    
ΔΗΚΕ Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18 ΔΕ-ΠΑ 10-15

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα  Εικόνες                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2017 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2017 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.