Edessa  Photo Gallery   Συνέδριο στην Έδεσσα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

 
 

 

>
 
 
 
 
 
 

 

Χωριά & Οικισμοί στην Έδεσσα & ... την Ορεινή Πέλλα

 

Χωριά & Οικισμοί

.

Οδηγός, Οικισμοί, Φύση & Αξιοθέατα, Εκδηλώσεις, Διαδρομές, Γαστρονομία  

 

 

Η Ορεινή Πέλλα χαρακτηρίζεται από μια πλούσια γεωμορφολογία και είναι ξακουστή για τα χωριά και τους οικισμούς κατασκευασμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αγροτική αρχιτεκτονική. Ξεχωρίζει ο πέτρινος οικισμός του Αγίου Αθανασίου και οι ενδιαφέροντες οικισμοί της Καρυδιάς, της Κερασιάς & της Παναγίτσας. Ωστόσο τα περισσότερα χωριά είναι ζωντανά και χαρίζουν στους επισκέπτες εικόνες από την αγροτική ζωή της περιοχής.

 Τα περισσότερα κτίρια στα χωριά είναι κατασκευασμένα με πέτρα & ξύλο..  Τα σπίτια είναι μεγάλα, με εσωτερική αυλή και στέγη που φτάνει ψηλά, σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος, και παραδοσιακά φιλοξενούσαν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, αλλά αποτελούσαν και λειτουργικούς χώρους για μια σειρά από τεχνικές και αγροτικές δραστηριότητες. Αυτός ο τρόπος κατασκευής χαρίζει εξαιρετική αντοχή και, σε συνδυασμό με τις ιδιότητες της κεραμοσκεπής, από την οποία αποτελείται η στέγη, επιτρέπει στα σπίτια να αντέχουν το βάρος και την υγρασία του άφθονου χιονιού και της βροχής που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Τα επάνω πατώματα των σπιτιών συχνά χρησιμοποιούνταν για την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, ενώ τα επίπεδα κάτω από τον πρώτο όροφο χρησίμευαν ως στάβλος για τα οικόσιτα ζώα. Το κατοικήσιμο επίπεδο του σπιτιού ήταν μεικτό, αποτελούμενο από ένα χωμάτινο επίπεδο δίπλα σε ένα ανυψωμένο ξύλινο επίπεδο όπου βρίσκονταν τα υπνοδωμάτια και άλλοι χώροι διαβίωσης. Στο κέντρο του σπιτιού υπήρχε εστία με τζάκι καμινάδα που αποτελούσε και το βασικό μέσο θέρμανσης τους κρύους χειμώνες.

 Τα πυκνά δάση της περιοχής καλύπτουν έως και τις μέρες μας το 70% του εδάφους, και πριν να αναπτυχθούν οι σύγχρονες μέθοδοι χωματουργικών εργασιών και τα ανάλογα μηχανήματα, οι στενές λωρίδες γης της κοιλάδας του Εδεσσαίου ποταμού μαζί με τις παραλίμνιες περιοχές προσέφεραν τον ζωτικό χώρο για ανάπτυξη αγροτικών δραστηριοτήτων αλλά και ανέγερση κατοικιών.

 Ο Εδεσσαίος ποταμός, η λίμνη Βεγορίτιδα & ο υγρότοπος Αγρα-Βρυτών-Νησίου έχουν διαμορφώσει με τα νερά του Καιμάκτσαλάν κατάλληλες εκτάσεις για την καλλιέργεια φρούτων με χαρακτηριστικότερη την παραγωγή Κερασιών & Ροδακινιών.

 Το 1995, ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου γίνεται πανελλήνια γνωστός λόγω της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου του Καϊμάκτσαλάν ενώ σε αρκετά χωριά αναπτύχθηκαν μονάδες παραδοσιακής φιλοξενίας, τοπικών προϊόντων, εστίασης και γαστρονομίας.   

 Τα χωριά της περιοχής είναι 'ζωντανά' και οι άνθρωποί τους πρόθυμοι να μιλήσουν μαζί σας. Τα πανηγύρια οργανώνονται κύρια απο τους τοπικούς συλλόγους που προσπαθούν με μεράκι να διατηρήσουν τις παραδόσεις του τόπου.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

 Ένα μοναδικό χωριό σε υψόμετρο 1200μ με μακεδονική αρχιτεκτονική πλούσιο σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και υψηλής ποιότητας φιλοξενία και γαστρονομία δίπλα στην φύση του Καϊμάκτσαλάν ...

Περισσότερα ...

 

Καρυδιά

 Ένα γραφικό χωριό με ενδιαφέρουσα με μακεδονική αρχιτεκτονική πλούσιο σε αγροτικά προϊόντα κυρίως κεράσια με ποιοτική φιλοξενία και γαστρονομία στις πλαγιές του Καϊμάκτσαλάν ...

Περισσότερα ...

 

 

 

 

 

Ελληνική ομορφιά στην Μακεδονική ενδοχώρα.  Καλή Περιήγηση ...  
Όλοι οι Οικισμοί της Έδεσσας
Έδεσσα (Αστικό Κέντρο)

Κλησοχώρι

Σάμαρι

Προάστειο

Άγρας

Βρυττά

Καρυδιά

Κερασιά

Μεσημέρι

 Νησί

Πλατάνη

 Ριζάρι

 

Σωτήρα

Λύκοι

Μαργαρίτα

 Φλαμουριά

 Άρνισσα

Κεδρώνα - Άγιος Δημήτριος

Άγιος Αθανάσιος

Κ.Γραμματικό

Α.Γραμματικό

Παναγίτσα

Περαία

 

...
...

Προμηθευτείτε την Κάρτα Πόλης για προνομιακή πρόσβαση σε όλους τους χώρους στην χαμηλότερη τιμή. Ειδικές προσφορές για ομάδες, σχολεία.

 Edessa  Photo Gallery   Συνέδριο στην Έδεσσα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.