Edessa  Photo Gallery   Συνέδριο στην Έδεσσα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

 
 
>

 

 
 
 
 
 
 

 

Έδεσσα - 3000 Χρόνια Ιστορίας & Πολιτισμού

ΙΣΤΟΡΙΑ   ΓΛΩΣΣΑ   ΚΛΙΜΑ   ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ    ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ    ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ    Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
 

Η πόλη με 3000 χρόνια συνεχούς ιστορίας με το ίδιο όνομα στο ίδιο μοναδικό φυσικό περιβάλλον ... αδιάψευστος μάρτυρας πολιτισμών από την Αρχαία Μακεδονία, στις Ρωμαϊκές Επαρχίες, στο Βυζάντιο, την οθωμανική αυτοκρατορία, την βιομηχανική επανάσταση, τους παγκόσμιους πολέμους, τον εμφύλιο και την σύγχρονη ιστορία. Η Έδεσσα έχει φανταστική ιστορία στο χρόνο. Ανακαλύψτε την!

 

Ενδιαφέρουσες Συνδέσεις

ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ
ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ
 
 
Οι γειτονιές της Έδεσσας

Βαρόσι : Η αρχαία ακρόπολη της Έδεσσας στην άκρη του Βράχου, σημαίνει οχυρωμένη πόλη και υπήρξε ο πυρήνας της σύγχρονης Έδεσσας μιας και η αρχαία πόλη βρίσκεται στη πεδιάδα κάτω από το βράχο. Ξεχωρίζουν τα σπίτια με την Μακεδονική αρχιτεκτονική που συναντάμε σε όλες τις αρχαίες πόλεις των βαλκανίων.

Τσιρί Παπά : Η περιοχή των Καταρρακτών. Έως το 1942 νεκροταφείο σήμερα αποτελούν το πάρκο και το γεωπάρκο καταρρακτών χώρο προσέλευσης χιλιάδων τουριστών

Μισιρί : Τερπνός τόπος. Περιοχή με όμορφες κατοικίες μέσα στα λουλούδια και τα δέντρα.

Κισόρτσι : Είναι περιοχή ανάμεσα στα ποτάμια (I kisor arasi) και αποτελούσε περιοχή με σπιτάκια μπαξεβάνηδων με μικρούς οικιακούς κυρίως μπαξέδες (χωραφάκια). Βρίσκεται στο γεωγραφικό κέντρο της Έδεσσας μαζί με την περιοχή Κιουπρί.

Κιουπρί: Περιοχή του δημαρχείου από το ομώνυμο γεφύρι (kiopru) του Εδεσσαίου-Βόδα ποταμού από όπου παλιότερα περνούσε η Αρχαία Εγνατία Οδός. Πρόκειται για περιοχή που ήταν εξοχικός τόπος όλων των Εδεσσαίων και των παραθεριστών μέχρι τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κικιρίκ Μαχαλάς : Περιοχή δίπλα στο Κιουπρί που σημαίνει φυστικομαχαλάς. Παλιότερα οι κάτοικοι που είχε φέρει ο Μπέης της περιοχής εξειδικεύονταν στην παραγωγή ξηρών καρπών και κυρίως φυστικιού.

Τιόφσκα Μάλα : Είναι η γειτονιά των Καρυδιωτών, ο τεχοβίτικος μαχαλάς. Μετά τον εμφύλιο και την εκκένωση χωριών από τον εθνικό στρατό πολλοί κάτοικοι των χωριών ήρθαν στην Έδεσσα δημιουργώντας μια νέα γειτονιά

Καραμάν : Περιοχή με θέα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας που σημαίνει εξοχικός τόπος. Εδώ λόγω του ανατολικού προσανατολισμού πολλοί Εδεσσαίοι είχαν τα αμπέλια τους.

Μικρά Καταρρακτάκια : Η περιοχή στο κέντρο της πόλης όπου κυριαρχεί ο ήχος των νερών και ο Εδεσσαίος-Βόδας ποταμός δημιουργεί τους Μικρούς Καταρράκτες.

Μαρκουβα Τράγκα : Περιοχή στην σημερινή είσοδο της Έδεσσας από τα ανατολικά. Αφιερωμένη στη "πατημασιά" του Μάρκου, ηγεμόνα των Βαλκανίων ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φτωχούς και αδύνατους. Σήμερα η περιοχή είναι γνωστή ως Άγιος Μάρκος.

Σιλιβί : Περιοχή κοντά στο Κιουπρί. Πήρε το όνομά της από τα πολλά φρούτα. Σλίβα είναι ένα είδος τοπικού δαμάσκηνου που χρησιμοποιείται και στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών (σλιμπουβίτσα)

Σμαρέκα : Περιοχή των εργατικών κατοικιών και επέκτασης της Έδεσσας σημαίνει περιοχή των κέδρων από την σμρέκα που στην ντοπιολαλιά σημαίνει κέδρος.

Ντερέ : Περιοχή δίπλα στα Μάρκουβα Τράγκα που πήρε το όνομα της από την γεωλογία του εδάφους. Σημαίνει ρέμα νερού. Παλιότερα οθωμανική συνοικία. Σήμερα είναι ο Α’ Συνοικισμός που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες μετά το 1920.

Τζαμί – Γενί Τσεσμέ : Είναι η γειτονιά με το πλατάνι και την μεγάλη βρύση όπου δεσπόζει το 6ο τζαμί της πόλης το οποίο είναι και το μοναδικό που σώζεται σήμερα. Στην προέκταση της η γειτονιά μέχρι και την δυτική είσοδο της πόλης βρίσκεται ο Β’ Συνοικισμός που δημιουργήθηκε από τους πρόσφυγες μετά το 1923.

Πασά Τσαϊρ : Το τσαΐρι του Πασά. Σήμερα είναι βιοτεχνική περιοχή με αθλητικά κέντρα δίπλα στον Εδεσσαίο-Βόδα ποταμό.

Γκαβαλιώτισσα : Είναι το περιαστικό δάσος της Έδεσσας και πήρε το όνομα από την εκκλησία της Γκαβαλιώτισσας, της Παναγίας των «γκαβών» των τυφλών λόγω των πολλών θαυμάτων που γίνονταν κατα την διάρκεια της θρησκευτικής πανήγυρης στις αρχές Αυγούστου.

Καρά Τάς : Σήμερα γνωστή ως Μαύρη πέτρα αποτελεί μια αραιοκατοικημένη γειτονιά πολύ κοντά στην περιοχή Σμαρέκα. Εδώ βρίσκεται το φράγμα του Εδεσσαίου-Βόδα Ποταμού όπως επίσης και οι πηγές Καρκάγια από όπου υδρεύεται η πόλη της Έδεσσας.

 

Κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου οι γειτονιές χωρίζονταν σε μουσουλμανικές και χριστιανικές (μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών η οποία έγινε με βάση το θρήσκευμα 1920+).

Οι μουσουλμανικές έφεραν τα ονόματα : Hunkar (Περιοχή ωρολογίου με το ομώνυμο τζαμί που σήμερα είναι το κτίριο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Μέγας Αλέξανδρος), Gasi, Nuredin, Aci Oglu, Dernek, Musa Bey, Huster Kadi, Merlevihane altinda (Περιοχή Ξενία – Παράδεισος όπου υπήρχε και τεκές δερβίσηδων), Yeni, Gedid.

Οι χριστιανικές έφεραν τα ονόματα : Varos (Βαρόσι), Hosnisin (η Καλοτοποθετημένη κοντά στο ψηλό βράχο), Aschasimn (Σανσίν στην περιοχή ΙΚΑ), Merdjemeck (Πλατεία Κεντρικής Αγοράς στην Πλατεία Ελευθερίας και οδό Δημοκρατίας), Podenska Mala (Μαχαλάς Φλαμουριάς), Yeni Tchesme (Συνοικία στο Γενί Τζαμί με τη βρύση, Dermenbach (Κοντά στους μύλους Πίγκα, Pascha Djair Malessi (Πασά Τσαΐρ), Kiupressi Machala (Κιουπρί)

 
 Edessa  Photo Gallery   Συνέδριο στην Έδεσσα  Εκπαιδευτικά Προγράμματα    Επικοινωνία

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ      ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ     ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ      HIGHLIGHTS      ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ     ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ      ΔΙΑΜΟΝΗ
 CITY CARD  
 

 

 

 

Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.