Έδεσσα .... Εδεσσαίος (Βόδας) Ποταμός

Το οροπέδιο και ο βράχος της Έδεσσας έχει φτιαχτεί από τον Εδεσσαίο ποταμό. Το νερό πηγή ζωής ήταν ο κύριος λόγος συνεχούς κατοίκησης της πόλης εδώ και 3000 χρόνια.

Ζωή αλλά και καταστροφή μιας και η πόλη υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες του το 1935 και το 1979 στην διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Το νερό σύμβολο ζωής και δύναμης χαρίζει σήμερα στην πόλη μια ιδιαίτερη εικόνα.

Σε όλη την πόλη ο Εδεσσαίος Ποταμός (Βόδας) μαζί με τους 7 παραποτάμους του κάνει αισθητή την παρουσία του. Ομορφες είναι οι διαδρομές παράλληλα στις όχθες του ποταμού που άλλοτε χρησιμοποιούσαν οι Εδεσσαίοι για να κινούν τις φτερωτές των μύλων. 71 μικρές και μεγάλες γέφυρες και δεκάδες παρτέρια με λουλούδια συμπληρώνουν το σκηνικό. 

Τα νερά προέρχονται απο τις λίμνες Βεγορίτιδα και Αγρα αλλά και απο πηγές που προέρχονται απο τα γύρω βουνά. Με την δύναμη των νερών κινούνται δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τροφοδοτείται μία λίμνη άρδευσης. Στην διάρκεια του 16ου αι κινούσε πάνω απο 200 μύλους ενώ στα τέλη του 19ου αι προστίθενται 6 εργοστάσια με κίνηση αποκλειστικά απο το νερό.

Ο ποταμός Εδεσσαίος ξεκινά την πορεία του στην πόλη δίπλα από την κατάφυτη περιοχή του Πασά-Τσαϊρ όπου είναι κατάλληλος για μια μικρή περιήγηση rafting έως το κέντρο της πόλης κάτι που αξιοποιείται δεόντως από τα σχολεία που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τα αθλήματα του νερού.

Στην συνέχεια περνά κάτω από την βυζαντινή γέφυρα όπου εικάζεται ότι περνούσε η Εγνατία οδός. Εκεί οργανώνεται κάθε χρόνο και η γιορτή της πάπιας αρχές Σεπτεμβρίου. Λίγο αργότερα διακλαδίζεται μέσα στην πόλη δημιουργώντας τους μικρούς καταρράκτες όπου μαζεύεται η νεολαία της πόλης, και δεκάδες αναβαθμούς που δημιουργούν ένα μόνιμο ήχο του νερού μέσα στην πόλη που γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό την νύχτα.

Μικρές γέφυρες, καφενεδάκια πλαϊ στο ποτάμι αλλά και ταβέρνες δημιουργούν ένα σκηνικό που παρασύρει ντόπιους και επισκέπτες. Οι πεζόδρομοι δίπλα στις όχθες είναι κατάλληλοι και για όμορφες διαδρομές με ποδήλατο.

Όταν το νερό φτάσει στην άκρη του βράχου δημιουργεί τους 7 Καταρράκτες που έχει η πόλη σήμερα. Από αυτούς οι πιο γνωστοί είναι αυτοί που βρίσκονται στο πάρκο Καταρρακτών όπου βρισκόταν η αρχαία ακρόπολη των Αιγών οι γνωστοί ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ. Δίπλα από το πάρκο βρίσκεται σήμερα το Υπαίθριο Μουσείο νερού της πόλης όπου άλλοτε τα υδροκίνητα εργαστήρια και εργοστάσια είχαν δώσει το προσωνύμιο "Μάντσεστερ της Ανατολής".

Ο Εδεσσαίος ποταμός τέλος είναι αυτός που έδωσε και την ιδιότητα στην Έδεσσα ως πόλη των νερών κάτι που ανταποκρίνεται και στο όνομά της στην πορεία του χρόνου (Υδ-σσα πόλις των υδάτων, Βοδενά πόλις των νερών εκ του voda=νερό)

 

Έδεσσα - Ο Εδεσσαίος Ποταμός

Ξεναγήσεις

[Ιστορία της πόλης]

[Αξιοθέατα της πόλης]
[Υπαίθριες Δραστηριότητες]
Enter
Edessa INFO    
Δημoτική Κοινωφελής Επιχείρηση    Δ.Έδεσσας / Τμήμα Πολιτιστικού Τουρισμού & Περιβάλλοντος Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Υγροτόπου Αγρα-Βρυττών-Νησίου
Περδίκα 1 58200, Έδεσσα Πάρκο Καταρρακτών 58200, Έδεσσα Περιοχή Κύκνοι 58200, Αγρας Έδεσσας
Tel. +30 23810 23101 Tel. +30 23810 20300 Tel.  +30 23810 20300
Fax. +30 23810 51618 Fax. +30 23815 01505 Fax. +30 23810 51618
ΔΕ-ΠΑ 9-15 ΔΕ-ΠΑ 10-16 ΣΑ-ΚΥ 10-18  

Β2Β  Διαμονή  Γαστρονομία Τοπικά Προϊόντα Συνέδρια  Μετακινήσεις  Νέα                   
 Όροι Χρήσης Χάρτης Ιστοσελίδας  Έκδοση  Powered by EDP/MIS

Copyright © 1997-2018 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. Copyright © 2018 www.edessacity.gr Creative ΔΗΚΕΔΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.