..for a weekend..

... or for vacations

Υγρότοπος Αγρα-Βρυττών-Νησίου

 

6km από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η λίμνη και ο υγροβιότοπος Άγρα - Nησίου και Bρυττών. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζούν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο. Στις όχθες τα πανέμορφα χωριά Νησί & Βρυττά δίνουν μία όμορφη εικόνα. Πολύ κοντά στην λίμνη, πηγαίνοντας προς το χωριό Καρυδιά, βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγρα, στο σημείο όπου κρεμάστηκε από τους Βουλγάρους στους Μακεδονικούς Πολέμους.

Δίπλα στην λίμνη λειτουργεί Τουριστικό Περίπτερο με τοπική κουζίνα & εξαιρετική πέστροφα.

Οργανωμένες περιηγήσεις με βαρκάδες (rafts) & παρατήρηση πουλιών (birdwatching). Πληροφορίες - Κρατήσεις Τουριστικό Περίπτερο Πληροφοριών 0381 20300

Πρόκειται για λίμνη έκτασης 5.972 στρεμμάτων που υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Eδεσσαίου ενώ μέχρι το 1990 ήταν υδατικά εξαρτημένη και από την λίμνη Bεγορίτιδα.

H λίμνη του Άγρα παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον χάρη στην υδρόβια και ελόβια βλάστηση που διαθέτει και τον αριθμό της πανίδας που φιλοξενεί.

H χλωρίδα της λίμνης συντίθεται από υδροφυτική βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνειά της, από βλάστηση καλαμώνων η οποία καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκτασή της και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα και αναπαραγωγή της πανίδας της περιοχής.

Yπάρχουν επίσης λειμώνες με βούρλα και τέλος παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από είδη λεύκης (Populus spp), ιτιάς (Salix spp) πλατάνου (Platanus orientalis) και σκλήθρου (Alnus glutinosa).

H πανίδα του υγρότοπου  είναι η χαρακτηριστική των ελωδών εκτάσεων: βατράχια, βίδρες, μυοκάστορες, υδρόβιες χελώνες και νερόφιδα.

Σχετικά με την ορνιθοπανίδα της λίμνης, από παρατηρήσεις και συμπεράσματα επιστημόνων, 68 είδη πτηνών χρησιμοποιούν τη λίμνη για φώλιασμα, διαχείμανση και αναπαραγωγή ενώ θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος. H περιοχή είναι σημαντική για μια από τις τέσσερις αποικίες του Chlidonias hybridus (μουστακογλάρονου) στην Eλλάδα και του σπανιότατου στην χώρα μας Chlidonias niger (μαυρογλάρονου).

Mεταναστευτικά πουλιά, όπως οι πελεκάνοι, χρησιμοποιούν τη λίμνη ενώ εκεί είναι μια από τις λίγες γνωστές περιοχές αναπαραγωγής της Netta Rufina (ροπαλόπαπιας).

Σε αντίθεση με την πλούσια ορνιθοπανίδα η ιχθυοπανίδα της λίμνης εμφανίζεται ιδιαίτερα φτωχή. Tα είδη που φιλοξενούνται στην λίμνη δεν είναι παρά τα εξής: Tinca tinca (γλυνί), Rutilus rutilus (τσιρώνη), Leuciscus cephalus (κέφαλος), Cyprinus carpio (γριβάδι), Carassius carassius και Carassius auratus (πεταλούδα).

Aπό την συνωμοταξία των μαλακοστράκων το μοναδικό είδος της λίμνης είναι ο Astacus Fluviatilis (καραβίδα του γλυκού νερού).

Πολλά από τα είδη της πανίδας της λίμνης είναι σπάνια ή απειλούμενα και προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

[ Δείτε την ορθνιθοπανίδα του υγροτόπου ]

 

Ορνιθολογική 

Με την συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας

[ Πρόγραμμα LIFE-ΦΥΣΗ ]

[ Το Blog του Υγροτόπου ]

 

 

ΕΔΕΣΣΑ: ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΑ

 

 

ΕΔΕΣΣΑ: ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΑ

 

 

ΕΔΕΣΣΑ: ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΑ

 

 

 

Η λίμνη βρίσκεται στο 40o 47' Β, 21o 54' Α και έχει έκταση  1.300 εκτάρια

 Το κυνήγι απαγορεύεται σε τμήμα της περιοχής.

 Μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από υδρόβια βλάστηση και συνορεύει στα βόρεια με απόκρημνους βράχους. Περιβάλλεται από συδενδρίες, φράκτες και μικρά βοσκοτόπια. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι. Απειλείται από σχέδια αποξήρανσης της λίμνης και από μετατροπή της χρήσης των ελών.

 Αναπαραγόμενα είδη είναι ο ο Μικροτσικνιάς Ixobrychus minutus (20-30 ζεύγη), ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea (εως 5 ζεύγη), ο Πελαργός Ciconia ciconia, η Βαλτόπαπια Aythya nyroca, ο Ασπροπάρης Neophron percnopterus (1-2 ζεύγη), ο Φιδαετός Circaetus gallicus (1 ζεύγος), η Πετροπέρδικα Alectoris graeca, το Μουστακογλάρονο Chlidonias hybridus (15-20 ζεύγη, μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα), η Αλκυόνη Alcedo atthis, η Λιοστριτσίδα Hippolais olivetorum και πιθανόν το Μαυρογλάρονο Chlidonias niger. Είναι σημαντική για τα αποδημητικά υδρόβια και για τα αρπακτικά πουλιά (όπως η Αετογερακίνα Buteo rufinus και το Χρυσογέρακο Falco biarmicus) και επίσης για τον Γερανό Grus grus.

Ορνιθολογική

Στοιχεία της 

Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

 

[ Πρόγραμμα LIFE-ΦΥΣΗ ]

[ Το Blog του Υγροτόπου ]

[ Διαβάστε Περισσότερα ...]

Ξεναγήσεις
[ Δείτε τα υδρόβια και αρπακτικά που ζούν στον υγρότοπο

[ Ιστορία της πόλης ]

[ Αξιοθέατα της πόλης & της περιοχής ]
[ Υπαίθριες Δραστηριότητες ]

Πληροφορίες

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Enter

Ξενοδοχεία Καταλύματα
Δραστηριότητες Ξεναγήσεις
Μετακινήσεις Αλλες υπηρεσίες
[Εδεσσα] [Τι θα δείτε] [Ιστορία] [Φιλοξενία] [ Χειμερινές Αποδράσεις] [Φυσική Ομορφιά] [Οδηγός Χάρτης πόλης] [Διασκέδαση] [Δραστηριότητες] [Παραδοσιακή Κουζίνα] [Παραδοσιακές Εκδηλώσεις] [Τουριστικό Γραφείο Πληροφοριών]

Ορεινή Πέλλα γνωρίστε την και περιηγηθείτε.

www.edessacity.gr

Copyright © 1999-2001 Creative ΔΕΚΕ\EDP-M.I.S. All rights reserved.